Холодне копчення кальмара
Кальмар: 600 г;
Сіль;
Тирса вільхова;
Коптильня холодного копчення.
Час копчення 24 години.
Морепродукти холодного копчення давно не дають мені спокійно жити. Це і сьомга холодного копчення смак якої пам'ятається всю зиму, і дивитися на магазинні продукти немає бажання, а про купувати взагалі мова не йде. А оселедець смак якого на язиці від першого спогаду - магазинний і близько не підходить.
Ось тепер черга дійшла до кальмара холодного копчення.
Що ж робити з ним і як його коптити я не мав найменшого уявлення. Крім того, що якщо його переварити, а точніше піддати неправильній термообробці, то він стане гумовим. Загалом задум здається простим, але вимагає підготовки.
На якомусь сайті (дякую, гуглу) знайшов як правильно приготувати кальмар - надійний спосіб позбутися гумовості.
Метод простий до безобразя і я ним з Вами ділюсь:
Найголовніше, що кальмарів не треба варити, а треба обдати окропом.
Як це зробити правильно?
Підсолену воду доводимо до кипіння і занурюємо в неї тушку кальмара. Повільно рахуємо до 15 і виймаємо шумівкою, після того як вода знову закипить кладемо наступну тушку і повторюємо відлік до 15... Все!
Після цієї простої процедури кальмари будуть ніжними. Головне дотримуватися інструкції і не тримати їх більше.
Після того як кальмари охололи і висохли протягом пари годин їх можна коптити.
Я використовував Еко-коптильню ProQ і вільхову тирсу.
Результат копчення кальмара на фотографії нижче. Якщо чесно, то я сам був дуже здивований даному кольору продукту. Час копчення 24 години. Витрата тирси 300 г.