Як коптити сало в домашніх умовах

Поради

Копчене сало - це страва, яка ідеально вписується як на святковий стіл, так і на звичайний обід, вечерю. Воно відрізняється особливим смаком та ароматом, який сподобається будь-якому любителю м'ясних делікатесів. 

Але, на жаль, копчений делікатес не завжди можна знайти у магазині або на ринку. У такі моменти багато господинь самі шукають рецепти та готують за ними найсмачніше сало. Давайте разом розглянемо всі способи копчення продукту та дізнаємося, як коптити сало в домашніх умовах.

Способи копчення сала

Існує два способи приготування страви: 

  • гаряче копчення сала;
  • холодне копчення сала. 

Випробувавши обидва варіанти, ви напевно знайдете свій ідеальний рецепт як коптити сало.

Як видно з назви, способи відрізняються за температурними параметрами. Холодне копчення відбувається при 20 градусах, а сам процес затягується на кілька годин довше. Але при цьому і термін зберігання збільшується у кілька разів.

Гаряче копчення сала

Зазвичай, гаряче копчення сала проходить або в духовці, або в коптильні. Коптильні гарячого копчення краще обладнати на дачі, але якщо немає такої можливості, деякі замінюють традиційну коптильню металевим відром. Як бачите, варіантів дійсно багато, тому отримати смачне сало можна різними способами.

Перше, що необхідно зробити - підготувати сало. Його потрібно порізати на шматки, натерти сіллю (підійдуть і спеції) та залишити на 2-3 години, а бажано і взагалі на добу.

Перед тим як приступити до готування, необхідно правильно встановити коптильню. Слід розпалити вогонь, довкола нього розставити цеглинки та поставити коптильню на них так, щоб багаття було прямо під нею. Всередину коптильні кладемо тріски фруктового дерева, накриваємо їх решіткою та кладемо на неї шматки сала.

Після того як все підготовлено, необхідно розпалити вогонь та накрити коптильню кришкою. Зазвичай достатньо 30-60 хвилин для повного копчення продукту, але після цього бажано покласти сало в холодильник на добу. Так воно дійде до потрібного стану. Перевірити на готовність продукт просто: сало має покритися коричневою апетитною скоринкою.

До речі, таким же способом можна приготувати сало в духовці. Всі дії аналогічні традиційній коптильні, але за смаковими якостями сало буде відрізнятися. Все-таки коптильня дає більш насичений і яскравий смак.

Холодне копчення сала

Холодне копчення вважається більш здоровим і корисним способом приготування сала. У цьому випадку продукт стає менш жирним, а також набуває особливий аромат і смак. 

Для холодного копчення підійдуть ті ж коптильні, що і для гарячого. Різниця ж полягає в тому, що при холодному способі час приготування збільшується, а температура не повинна перевищувати 20 градусів.

Для приготування сала холодним способом якраз підійде духовка. Налаштовуємо температуру, укладаємо сало та готуємо. По рецепту холодного копчення, сало готується 2-3 доби, але якщо ви вирішили використовувати духовку, у вас це займе менше години. Зате аромат і смак виходить відмінним!

Ще одна особливість - підготовка сала. Спочатку його потрібно відварити у солоній воді зі спеціями. Тоді воно стає більш ніжним.

Рецепти копчення сала в домашніх умовах

Щоб приготувати сало в домашніх умовах, вам всього лише потрібно обладнати коптильню або використовувати духовку. Решта займе мінімум часу, а результат буде радувати вас ще довго.

Рецепт холодного копчення сала в духовці

Щоб сало вийшло ніжним, краще вибрати копчення сала з прорізом, яке спочатку потрібно проварити. Для цього беремо:

сало - 2 кг

вода - 5 л

спеції

сіль - 500 г

Після того як сало пройшло підготовку, викладаємо його в вогнетривку ємність і ставимо в піч. Всього година, а то і менше, і сало готове!

Рецепт гарячого копчення сала в домашній коптильні

Якщо ви досі не знаєте, як коптити сало в коптильні вдома, тоді цей рецепт саме для вас. Але спочатку доведеться самостійно зробити домашню коптильню. Для неї знадобиться звичайний казан, в який можна встановити решітку.

Ставимо казан на плиту, кладемо в нього тирсу фруктового дерева та накриваємо решіткою. На решітку викладаємо сало так, щоб шматочки не торкалися один одного, а після накриваємо кришкою.

Варто врахувати, що й у цьому способі сало має бути підготовленим перед копченням. Його слід посолити та залишити на 14 днів у холодильнику. Після засолки сало потрібно промити.

Як тільки коптильня з салом готова, необхідно запалити вогонь та дати диму коптити продукт. Кожні 10 хвилин слід відкривати кришку, щоб дим трохи виходив. Скільки коптити сало вирішувати вам. Всього на приготування піде від 30 хвилин до декількох годин. Все залежить від того, яким ви хочете отримати сало. Але не варто коптити продукт довго, інакше він стане занадто сухим. Якщо бачите характерну коричневу скоринку, сало готове.

Як бачите, коптити сало можна навіть в домашніх умовах. Звісно, смачніше сало виходить в коптильні на дачі або приватній ділянці, але сало з духовки також має свій особливий смак. Тим більше, вдома сало готується в кілька разів швидше. Рекомендуємо спробувати кілька рецептів приготування та знайти свій улюблений, тоді копчене сало стане одним із постійних делікатесів вашого столу.

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.webp
Очікує відгука
Інформацію отримано
thx.webp
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
thx.webp
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше