Холодне копчення Ляща та Жереха.
Інгредієнти:
Лящ - 2 шт;
Жерех - 2 шт;
Сіль - 300 г;
Коптильня ProQ Frontier;
Генератор холодного диму ProQ.
Холодне копчення Ляща і Жереха.
Про цих риб я багато читав, але так як рибалка з мене нікудишній, хіба що можу на озері коропів піймати, тому копчення лящів постійно відкладалося. Але дякувати богу, у нашому сучасному світі, є магазини в яких можна купити рибу. Так і зробив. І щоб копчення не зупинилося тільки на лящах, придбав 2-х жерехів. Принцип засолки і технологія копчення у них ідентична.
Отже, що маємо...
2 ляща і 2 жереха, коптильню ProQ Frontier (у цій моделі присутні в куполі гачки для підвішування) і генератор холодного диму.
Підготовка.
Спочатку рибу треба випатрати, видалити зябра і дуже рясно засолити.
Кількість солі, яке я використав - близько 200 грамів.
Солилась вона у мене сухим методом (без води) близько 18 годин. Після чого я зробив сольовий розчин на 2 літри води 100 грамів солі і вилив цей концентрат в іншу ємність і туди перемістив усе вміст (сіль з рибою). Придавив. І залишив ще на 4 години.
Після чого, обов'язково злити солону воду промити рибу і дати кілька годин відлежатися в чистій воді. Тоді риба не буде пересоленою, а навпаки, рівномірно просолена.
Після маринаду, рибі потрібно дати провітритися на протязі.
Для цього я відкрив нижні і верхні повітряні засуви в Frontier - створив максимальний протяг всередині коптильні без генератора холодного диму. При цьому вона не коптилася, а висушувалася і обвітрювалася.
Тепер риба провітрилася, зайва рідина випарувалася і можна починати коптити моїх лящів.
Лящ риба велика і досить жирна, тому треба запастись трісками для копчення і терпінням. Холодне копчення ляща займає близько 3 діб. В середньому однієї закладки в генераторі диму вистачає на 8 годин, тобто мені потрібно буде 9 разів завантажити генератор.
Лящі через 48 годин холодного копчення.
Отак вони виглядають у коптильні.
А ось так вони виглядають вже на сонці без коптильні
Отакі красиві лящі виходять...
Завершальна стадія... пройшло 3 доби і лящів треба підвісити.
Щоб лящі дозріли їх треба підвісити у темному прохолодному і сухому місці. Я таке місце знайшов у себе в альтанці під дахом.
Обов'язково добре загорніть у марлю, щоб мухи не мали до них доступу.
Через п'ять днів (робочий тиждень)....
Без слів.........
і ось так....