Рецепт коропа гарячого копчення

Рецепти

Короп із коптильні – одна з моїх улюблених страв. Багато хто не береться за справу через трудомісткість і тривалість процесу. Я довго шукав ідеальний рецепт для самостійного приготування.

Надихнувшись успішним результатом, поспішаю поділитися секретом з гурманами. Гаряча технологія до абсурду проста. Приготування легке і швидке. Закуска виходить ароматною з чудовим смаком. Це найкраще доповнення до пива!
 

Як правильно коптити коропа? Послідовність етапів

Інгредієнти:

  • 5-6 кг свіжої риби;
  • 10 г цукру на літр води;
  • 100 г солі на літр води. 

Рецепт гарячого копчення коропа передбачає також підготовку тріски. Вибирати деревину для копчення потрібно керуючись особистими смаковими перевагами. Я люблю бук (універсальна нешкідлива деревина) і черешню. 

Тріска бука не виділяє токсини, шару сажі практично немає. Черешня повільно горить, дає чистий дим і приємний фруктовий аромат. Це дивовижна основа, яка дозволяє приготувати чудову страву – короп гарячого копчення. 

Тирсу потрібно заздалегідь замочити (приблизно за годину). 

Поки тирса настоюється, починаю підготовку продуктів.

Підготовчий етап

Що зробити першим? Розділити рибу на 2 половинки, видалити нутрощі, зябра та плівки зсередини. Зчистити луску, ретельно промити оброблену тушку.

У підготовлену ємність з питною водою засипати крупну сіль і цукор у потрібних пропорціях. Після остаточного розчинення покласти полустики. Потрібно повністю покрити їх розсолом. Для пікантності смаку можна додати лавровий лист і запашний перець. 

Процес соління потрібно проводити у холодному місці (холодильнику, льосі). Коптити коропа гарячим способом можна через 1-3 доби.

Засолені полустики потрібно витягти з розсолу, промити великою кількістю холодної проточної води. Будь-який спосіб приготувати коропа гарячого копчення вимагає видалити зайву вологу перед відправкою в коптильню, тому ретельно обсушіть філе паперовими серветками або чистою бавовняною тканиною. 

Якщо філе пересолилося, залийте його прісною водою і вимочуйте 2-3 години. За цей час не зайвим буде замінити воду – одного разу буде достатньо. Потім підвяліть рибу на протязі – мінімум одні доба. Для отримання більш сухого стейка, потримайте 2 дні.

Покрокове копчення коропа у домашній коптильні

Викладіть полустики на решітку. Для особливої соковитості філе можна додати шматочок яблука. 

Я готував у компактній коптильні-барбекю ProQ Amigo. Температурний режим регулював за датчиком. Коптив при температурі 90-110°С. 

Через 20-25 хвилин потрібно ще раз підкинути тріску. Такий метод дозволить приготувати коропа гарячого копчення без гіркоти. Через ще 60-80 хвилин можна виймати його з коптильні. Він готовий!

Золотисті ароматні стейки краще залишити на 5-6 годин, перед тим загорнувши в плівку. Якщо немає гостей на порозі – чекаю добу. Терпіння у даному питанні забезпечить рівномірний розподіл запахів по всій страві. Смак стейків добової витримки чудовий. Філе ніжне і легко відділяється від кісток.


 
Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.png
Очікує відгука
Інформацію отримано
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
tnx
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше