Як вибрати деревину для копчення

Поради

Поширений варіант закуски на свіжому повітрі – шашлик з риби та різних видів м'яса. Відпочинок на дачі запам'ятається надовго, якщо Ви приготуєте не традиційне смажене м'ясо, а копчене. Щойно приготовлена копчена ковбаса, м'ясо або риба відрізняються просто дивовижним смаком, який запам'ятається надовго. 

Для того, щоб правильно їх приготувати потрібна коптильня, яку можна і купити в магазині, і зробити самостійно. Також важливо знати, як вибрати деревину для копчення.

Яка деревина підходить для копчення?

Підбір деревини для копчення

Існують такі породи дерева, які не підійдуть для приготування копченостей. Кілька грамотних порад допоможуть знайти відповідь на питання, яку деревину вибрати для копчення. Наприклад, березова кора відрізняється вмістом смоли, яка міститься і в тирсі.

На вибір деревини впливає такий фактор, як розмір деревного матеріалу, які впливають на рівномірне утворення диму. При згоранні занадто дрібної тирси виділяється вуглекислий газ, інтенсивний вогонь в процесі копчення надає їжі неприємний присмак згорілості.

Показник вологості сировини також повинен бути відповідним. Оптимальні параметри – від 50 до 70%. Якщо щепа для копчення пересушена, то вона буде занадто швидко горіти, перешкоджаючи утворенню необхідної кількості диму. В результаті весь жир перегорить, а м'ясо або риба вийдуть занадто сухими. Розв'язати проблему нестачі вологості можна, змочивши деревний матеріал. При цьому слід дотримуватися міри – через надмірну вологість горіння буде нерівномірним.

Дрова для копчення у вигляді дрібної стружки, гілочок, тирси, суміші компонентів є ідеальними варіантами для готування на свіжому повітрі.

Щепа для копчення

Яка щепа краще для копчення

Для м'яса ідеально підійде стружка буку, вільхи, особливо дуба. Також слід використовувати для копчення деревину плодових порід – черешню, грушу, абрикос, яблуню. Для готування підійде як проста, так і суміш, що складається з декількох компонентів.

Вільха – традиційна сировина для приготування. Невеликі за розміром тирса та гілки вільхи – хороший вибір. Копчення з використанням вільхи надає особливий та вишуканий смак м'ясу кролика та рибі.

Для приготування риби слід вибирати певні породи деревини – смородину, грушу, горобину, бук, непоганим варіантом є щепа персика, евкаліпта та можжевелу.

Сало рекомендується коптити, використовуючи сировину смородини, вишні та черешні. Вишуканий смак їжі надасть розмарин. Сливова та виноградна щепа добре підійде для приготування кролика, особливо з додаванням можжевелу. 

Якщо Ви запитаєте, яке дерево є універсальним, то це однозначно дуб. Він дозволяє створювати вишукані шедеври кулінарного мистецтва. Деревина бука також ідеальний варіант для готування. Однак у неї є недоліки. Бук – достатньо рідкісна порода і знайти її достатньо складно.

Приготування копченостей на природі – справжнє мистецтво, яке вимагає певних знань і досвіду. Залежно від того, буде готуватися риба, м'ясо або сало, слід правильно підбирати породу дерева. На питання, яка деревина краще, допоможуть відповісти поради тих, хто вже має досвід копчення, розбирається в властивостях і особливостях різних деревних порід.

Кожну породу дерева відрізняє свій особливий і унікальний запах. Використання коптильних сумішей сприяє отриманню насиченого ароматичного букета, роблячи смак приготованих страв більш тонким і насиченим.

Порода дерева для копчення

Смакові добавки

Використання природних підсилювачів смаку надає копченостям пікантний смак і аромат. Лавровий лист, розмарин, м'ята, шавлія, верес та цибулиння шелуха – відмінні ароматизатори для копчених страв. Для надання рибній страві пряного аромату застосовують евкаліпт і граб – підійдуть і листя, і дрібні гілки.

Відповісти на питання яка щепа краще однозначно сказати не можна, все залежить від смакових особливостей. Однак, дотримання певних правил і рекомендацій при виборі щепи та деревини для приготування копченостей дозволить Вам порадувати себе і своїх друзів під час пікніка за містом або відпочинку на вихідних на дачі.

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.webp
Очікує відгука
Інформацію отримано
thx.webp
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
thx.webp
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше