Рідкий дим: користь чи шкода?

Огляди

Більшість любителів аромату димку копченого м'яса знають, що хоча страви даного приготування мають насичений смак, вони, на жаль, не найкорисніші. Саме тому був створений ароматизатор - рідкий дим.

Деякі стверджують, що він абсолютно безпечний для здоров'я людини, інші ж навпаки - не радять його застосовувати. Давайте разом розберемось що таке рідкий дим і який вплив він чинить на продукти та організм людини.

kopchenie-sala-dymom_01.jpg

Що таке рідкий дим?

Як ми вже говорили, рідкий дим - це ароматизатор, який може бути створений штучним або натуральним способом. За рахунок такої суміші, м'ясо або риба стають копченими, вони набувають особливий аромат і смак. Зазвичай, люди знають про коптильні холодного копчення або гарячого, а в останній час стає популярним рідкий дим. І якщо зі смаковими рішеннями все зрозуміло, то у багатьох виникає лише одне запитання: як роблять рідкий дим?

За своєю консистенцією рідкий дим може бути як сухою сумішшю, так і рідким концентратом. Зазвичай, це засіб темно-коричневого кольору з характерним запахом копченого.

До натурального способу створення рідкого диму відноситься самий перший варіант його приготування. Ще в 19 столітті, російський вчений Каразін винайшов спосіб перегонки звичайного дерев'яного диму. Саме він і вважається натуральним. Сьогодні ж рідкий дим добувають штучним методом - за допомогою карбонільних, фенольних, кислотних сполук.

Склад і калорійність рідкого диму

Склад штучно створеного рідкого диму включає в себе різні хімічні компоненти. З цієї причини у нього зовсім відсутня калорійність, а саме 0% калорій на 100 грам продукту.

Рідкий дим складається з:

  • карбонільні сполуки - від 2,6% до 4,6%
  • кислоти - від 2,9% до 9,5%
  • феноли - від 0,2% до 2,9%
  • вода - 11% до 92%

gidkij-dim.png

Користь рідкого диму

Щодо того, шкідливий чи ні рідкий дим, ходять нескінченні суперечки. Але вислухавши обидві сторони можна зрозуміти одне: головне знати міру! Якщо додавати трохи рідкого диму до або після копчення м'ясних продуктів, концентрат не принесе жодної шкоди. Навпаки - він наповнить їжу приємним ароматом диму і вишуканим копченим смаком.

Деякі господині додають ароматизатор і в супи, особливо в гороховий або квасолевий. З ним гаряче блюдо стає ароматніше і насиченіше за смаком. Для цього достатньо додати пару крапель у готову страву.

Якщо порівнювати традиційне копчення і рідкий дим, також, варто уточнити, що в звичайному диму збираються шкідливі канцерогени, смоли, дьоготь, чого немає в рідкому концентраті. Адже в такому випадку не застосовується горіння деревини. Іншими словами, можна стверджувати, що користь рідкого диму більш імовірна, ніж шкода.

Шкода рідкого диму

Окрім того, що канцерогени і шкідливі речовини відсутні в рідкому диму, він може бути небезпечним для людей із схильністю до алергій. Також, можливий негативний вплив на слизову шлунка.

Але на сьогоднішній день, шкода рідкого диму не може бути остаточно доведена. Точних результатів досліджень на шкідливість немає. Тому боятися їсти копчені продукти не варто, єдине, що рекомендують лікарі, слід значно зменшити споживання м'яса і риби такого приготування. Нехай копчені страви стануть делікатесом на вашому столі, а не постійним гостем. У такому випадку можна уникнути шкоди для здоров'я.

9d8d34b92ce1727d9b35_content_small_2083c2d2.jpg

Для яких продуктів застосовується

Рідкий дим може застосовуватися для копчення не тільки м'яса або риби, насправді це доволі-таки великий список продуктів. А саме:

  • ковбасні вироби, сосиски;
  • кури, сало, балик, реберця;
  • копчений сир;
  • намазки для хліба, закуски для бутербродів.

Якщо хочете перевірити яким способом коптили продукти, можна візуально оцінити їх стан. Наприклад, м'ясні продукти приготовлені за допомогою рідкого диму, можуть мати нерівномірний колір, який виділяється своїм яскравим помаранчевим або золотим кольором. Часто можна помітити підтікання на продуктах. Все це говорить про використання рідкого диму.

Продукти-замінники рідин для копчення

Якщо для копчення м'яса і риби немає рідкого диму, зазвичай його замінюють іншими продуктами. Як правило це або висушені перці, або димний чай.

  1. Іспанська копчена паприка. Готується за рахунок 2-х тижневого висушування паприки над горять дубовими дровами.
  2. Перці халапеньо. Також повільно висушуються під вогнем натуральної деревини.
  3. Димний чай. Для його приготування береться чорний китайський чай, листя якого сушаться над вогнем із соснових дров.

1840553.jpeg

Звісно, ніхто не буде сперечатися, що копчені продукти мають свій неповторний аромат і смак. За рахунок цього, копчені страви на столі завжди створюють обстановку доповненого делікатесами вечері або обіду. Але багато хто, також, знає, що копчене не є корисним, особливо, якщо їсти такі продукти постійно.

І навіть із застосуванням рідкого диму, який більш безпечний, ніж традиційний спосіб копчення, лікарі та фахівці не рекомендують часто ласувати копченостями. Достатньо влаштувати іноді собі свято і побалувати копченим баликом, аніж кожен день їсти копчені ковбаси та завдавати шкоди здоров'ю. Запам'ятайте, головне правило - знати міру.

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.webp
Очікує відгука
Інформацію отримано
thx.webp
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
thx.webp
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше