Домашні заготовки на зиму. Способи заготовки продуктів.

Поради

Літо та осінь - це прекрасний час, який радує нас ряснотою овочів, ягід та фруктів. За теплий період року ми встигаємо вдосталь насолодитися щедрими дарами природи та наситити організм вітамінами. Але з приходом перших холодів та снігу нам так бракує соковитого помідора чи стиглої ягоди до столу. Для того, щоб довше насолоджуватися корисностями в холодну пору господині роблять домашні заготовки, використовуючи різноманітні способи їх зберігання.

Багатий вибір рецептів консервації на кулінарних сайтах та форумах дивує і водночас збиває з пантелику. Який правильний спосіб заготовки літніх продуктів обрати, щоб зберегти максимальну кількість вітамінів у плодах та зробити їх не тільки смачними, але й корисними? Спробуємо розібратися в даній статті.

домашние заготовки на зиму

Види домашніх заготовок та їх корисність

В домашніх умовах найчастіше заготовляються сезонні овочі, фрукти, гриби та ягоди - ці продукти малодоступні в морози та швидко псуються при звичайному зберіганні у ящиках. Мікроорганізми та бактерії, що живуть у кожному плоді, без належної обробки швидко розмножуються та призводять продукти в непридатність. 

Правильна заготовка продуктів вбиває мікроби, підвищує зберіганість плодів без шкоди смаку та якості.

Види домашніх заготовок на зиму:

  • консервування;
  • квашення;
  • маринування;
  • засушування;
  • заморожування.

Кожен з цих варіантів володіє своїми перевагами та здатен зберегти від 30 до 100 відсотків корисних вітамінів та елементів у незмінному вигляді.

Найкраще в цьому плані проявляє себе природне висушування під впливом сонячного тепла.

Заморожування також зберігає вітаміни та не зменшує харчову цінність, однак підходить не для всіх продуктів. Далі йдуть технології квашення та маринування, які дозволяють зберегти до 75 відсотків користі, уникаючи термічної обробки продуктів.

І на останньому місці стоїть термічна обробка, за допомогою якої консервуються овочі, варення, джеми, салати та інші страви. Вона залишає у готовій консервації приблизно 30 відсотків початкових вітамінів.

Заморозка фруктов и овощей на зиму

Чим вигідні домашні заготовки на зиму?

  1. Кладезь цінних речовин. Взимку домашні заготовки здатні підживлювати ваш організм вітамінами краще, ніж штучні добавки з аптеки;
  2. Завжди готова закуска. Ви зможете не хвилюватися про те, що поставити на стіл у випадку непередбачуваних гостей - достатньо лише відкрити банку консервації та приготувати швидкий гарнір;
  3. Економія сімейного бюджету. Заготовки овочів в домашніх умовах здебільшого робляться з сезонних овочів та фруктів, які значно дорожчають взимку. Тому зробити запаси літом та восени буде дуже вигідним рішенням;
  4. Впевненість у якості. Кожна господиня з особливою акуратністю підходить до підготовки продуктів для консервації та засолу, тому смак та безпека такої продукції часто вищі, ніж у магазинах.

Домашні заготовки на зиму: як правильно зберегти продукти

Кожен вид тривалого зберігання продуктів має свої переваги та недоліки. Досвідчені господині легко орієнтуються в тому, як обрати спосіб заготовки продуктів на зиму. Наприклад, огірки та помідори можна маринувати, солити, консервувати, але не варто заморожувати, а от солодкий перець піддається майже всім способам приготування, включаючи сушіння та заморозку. 

Всі ці способи обробки продуктів можна зробити ще досконалішими, якщо дотримуватися кількох корисних порад.

Консервування

Надлишок оцту, термічна обробка та тривале кип'ятіння - ось що робить цей метод заготовок найменш корисним. Однак відмінний смак консервації залишає її на вершині популярності у господинь. Консервації чудово піддаються фрукти та ягоди, компоти, овочеві салати, варення. 

Ось кілька порад, як зробити консервацію кориснішою:

  • Обирайте рецепти з мінімальною тепловою обробкою;
  • Використовуйте тільки свіжі, ретельно очищені плоди без пошкоджень;
  • Переконайтеся в цілісності банок та обов'язково стерилізуйте їх 10-15 хвилин.

консервирование продуктов на зиму

Маринування та квашення

Такий спосіб заготовки продуктів ідеально підходить для заготовки огірків, помідорів та грибів, хоча часто таким способом заготовляються кавуни, яблука, часник, капуста та інші дари землі. Щоб мариновані овочі залишалися пружними та тримали форму, не використовуйте перезрілі плоди. Замість звичайної кухонної солі краще додати морську сіль грубого помелу - вона не тільки покращить смак заготовок, але і наситить їх корисним для організму йодом.

Зберігати квашені та мариновані продукти треба в темному сухому приміщенні при температурі не вище 20 градусів. Дегустацію краще проводити через 25-30 днів, коли маринад повністю дозріє та просочить вміст.

Засушування

Заготовка овочів в домашніх умовах методом засушування заснована на видаленні вологи з продуктів, що зупиняє розмноження шкідливих мікроорганізмів. Сушіння дозволяє зберегти максимум корисних речовин у плодах, але змінює їх форму та текстуру. 

При засушуванні дотримуйтеся таких порад:

  • Ягоди, гриби та дрібні фрукти сушіть цілком, а овочі та великі плоди поріжте на тонкі дольки;
  • Ретельно вимийте продукти, видаліть кісточки та всі неїстівні частини;
  • Експериментуйте! Спробуйте кілька способів сушіння: в електросушарці, на деку в духовці та під впливом сонячного тепла;
  • Для зберігання використовуйте ємності, в які не зможе потрапити волога та сторонні запахи.

Для компактного та зручного сушіння ідеальним рішенням стануть спеціалізовані електроприлади. Ви можете вибрати сушилку підходящу вам за ціною, розміром, функціями та запастися сушеними заготовками на зиму, значно економлячи час та простір.

Сушка продуктов на зиму

Заморожування

Використання морозильника зберігає великий відсоток вітамінів у продуктах та майже не змінює їх текстуру, смак та природній аромат. Частіше за все заморозці піддаються різноманітні ягоди, кукурудза, зелений горох, квасоля, солодкий перець, зелень.

Перед завантаженням у морозильну камеру вимийте та обсушіть плоди. Наріжте великі фрукти та овочі шматочками, подрібніть зелень, витягніть кукурудзяні зерна з качана. Далі розфасуйте заготовки по пакетам, щільно упакуйте та заморозьте при температурі близько -18 градусів.

Заморожені продукти не радять піддавати повторній заморозці, тому постарайтеся використовувати розморожену частину заготовок повністю.

Тисячі рецептів т

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.png
Очікує відгука
Інформацію отримано
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
tnx
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше