Користь і шкода копченої риби

Огляди

Зміст:

  1. Користь копченої риби

  2. Шкода копченої риби

  3. Види копчення риби

Якщо ви входите до тієї категорії людей, які правильно харчуються, стежать за своїм здоров'ям, то напевно хочете знати, які продукти з вашого раціону корисні, а які шкідливі. Багато людей з упевненістю скажуть, що копчена риба - найсмачніший делікатес, оскільки продукт має насичений смак, яскравий аромат.

Однак багато хто з такою ж упевненістю скажуть, що шкода копченої риби велика. Але чи це так? Дійсно чи все настільки масштабно, як вважає більшість? Сьогодні ми спробуємо розібратися чи корисна копчена риба або краще зовсім відмовитися від даного делікатесу.

Користь і шкода копченої риби

Користь копченої риби

Копчена риба абсолютно не містить різноманітні бактерії та мікроорганізми, за умови її правильного приготування. В результаті, зараження такою рибою просто неможливо, адже всі бактерії ліквідуються під впливом високої температури диму. Більш того, користь копченої риби ще полягає в тому, що при правильній обробці вона містить багато вітамінів та омега-3 - компоненти, які важливі для нашого здоров'я.

Користь копченої риби ще й в тому, що на відміну від будь-якого іншого способу приготування риби, під час копчення вона не стає жирнішою, оскільки не взаємодіє з іншими продуктами. Тому всі ті, хто стежать за своєю фігурою, можуть бути спокійні - від копченої риби неможливо поправитися, якщо її їсти в помірних кількостях.

Крім того, до складу риби входить білок, який просто життєво необхідний для правильного функціонування в цілому всього організму, а також для росту м'язів.

Корисні властивості копченої риби

Шкода копченої риби

Безумовно, в споживанні копченої риби є й негативні сторони. Найголовніша - в димі, за допомогою якого і обробляється сировина, містяться канцерогени. Такі речовини при потраплянні в наш організм можуть сприяти виникненню пухлинних клітин.

За умови неправильного приготування та зберігання риби, вона може псуватися. Крім того, якщо виробник недобросовісний і хоче прискорити процес копчення, то може додавати барвники, які негативно відображаються на здоров'ї нашого шлунку та печінки.

Відповідно, якщо ви любите копчену рибу, то наша вам порада - не їжте її занадто часто, і купуйте у перевіреного постачальника.

Шкідливі властивості копченої риби

Види копчення риби

Так, користь та шкода копченої риби безпосередньо залежать від способу приготування вихідної сировини. Найбільш поширені види копчення:

  • холодне;

  • гаряче.

При гарячому копченні риба піддається впливу високих температур, відповідно, її корисні властивості мінімізуються. А ось у випадку з холодним копченням, зберігаються потрібні вітаміни, омега-3 та інші корисні компоненти.

Тому можна з упевненістю сказати, що риба холодного копчення у рази корисніша за гарячий спосіб.

Слід також зазначити, що копчену рибу рекомендується споживати людям, які страждають від зайвої ваги або хочуть схуднути. Причина - більшість сортів риби низькокалорійні. Наприклад, минтай, путасу, тріску, камбалу - містять не більше 4% жиру. А ось середньокалорійними вважаються горбуша, оселедець, тунець, форель. У них вміст жиру не перевищує 8%.

Однак відмінна альтернатива двом перерахованим вище способам копчення риби - рідкий дим. Це розчин, у якому вимочується риба, а потім отримує копчений і пікантний присмак. При цьому не потрібно, щоб на сировину впливав дим, який саме і є шкідливим. Всі корисні властивості копченої риби зберігаються, при цьому в її складі немає канцерогенів.

Тому ми можемо стверджувати, що риба гарячого копчення, як і холодного в рази поступається продукту, приготованому за допомогою рідкого диму.

У випадку якщо ви - справжній гурман і не уявляєте свій раціон без копченої риби, постарайтеся знайти такого виробника, продукція якого буде викликати довіру. Більше того, намагайтеся не споживати рибу більше 1 раза на тиждень. Відмінна альтернатива - просто готуйте рибу в домашніх умовах за допомогою рідкого диму. Ця процедура проста і швидка в виконанні.

Сподіваємося, з сьогоднішньої статті ви зрозуміли, яка копчена риба більш корисна, і як правильно її споживати.

Шкідливі властивості копченої риби
Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.png
Очікує відгука
Інформацію отримано
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
tnx
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше