Як зберігати сушені абрикоси

Поради

Зміст:

  • Як правильно зберігати сушені абрикоси вдома: практичні поради
  • Як зберігати курагу в холодильнику та морозильнику
  • Як уберегти сушені абрикоси від шкідників і цвілі

Соковиті плоди абрикоса - це справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Цей сонячний фрукт насичує організм провітаміном А, який здатен протидіяти раковим клітинам. Також ці плоди багаті калієм і залізом, які благотворно впливають на кровоносну та серцево-судинну системи. Для того, щоб запастися абрикосами на зиму, досвідчені господині консервують їх, варять варення, джеми і компоти. 

Але всі ці способи передбачають обробку плоду високими температурами, які руйнують значну частину корисних речовин.

Для збереження максимуму вітамінів і корисних елементів рекомендується запасатися абрикосами на зиму шляхом сушіння за природних умов або в спеціальних приладах (духовка, сушарка). Про те як правильно зберігати абрикосову сушку в домашніх умовах читайте нижче. 


Як зберігати сушені абрикоси

Як правильно зберігати сушені абрикоси вдома: практичні поради

 

Для того, щоб сушені абрикоси (курага) зберігалися довше, перш за все потрібно правильно їх підготувати та висушити:

  • Для сушіння не використовуйте перезрілі плоди: вибирайте трохи тверді, але при цьому стиглі абрикоси;
  • Ретельно промийте фрукти, видаліть плодоніжки та кісточки. Щоб курага набула золотисто-помаранчевий колір, перед сушінням занурте абрикоси в окріп на 1 хвилину або потримайте 10 хвилин у розчині лимонної кислоти (1 чайна ложка кислоти на 1 літр води);
  • Виберіть підходящий вам метод сушіння: у духовці, у сушарці або на відкритому повітрі. Періодично перемішуйте плоди та стежте за готовністю сухофруктів: якщо ви любите більш соковиту курагу - варто завершити сушіння раніше.

Правильний процес приготування кураги - лише половина справи. Для того, щоб запасені сухофрукти довше радували вас відмінним смаком, важливо знати, як зберігати сушені абрикоси в домашніх умовах.

 

Абрикосову сушку потрібно помістити в скляну або пластикову тару з максимально обмеженим доступом повітря. Герметична ємність запобіжить надмірне висихання і втрату смакових якостей продукту. Також можна скласти абрикоси в щільний бавовняний мішок або паперовий пакет, але при зберіганні кураги таким способом потрібно стежити, щоб ваші заготівлі не вбирали сторонні запахи. Крім того, такий метод не підходить для тривалого зберігання - плоди можуть пересохнути і піддатися атакам молі.

 

Далі слід вибрати місце зберігання кураги. Це може бути кухня, кладовка, полиця шафи у коридорі. Головна умова - оптимальна вологість приміщення, котра не повинна перевищувати позначку 70%.

 

При більш високому рівні вологості повітря сухофрукти можуть запліснявіти та зіпсуватися. Для тривалого терміну зберігання кураги слід вибирати максимально темне місце. Незважаючи на те, що абрикоси можуть сушитися на відкритому сонці, при зберіганні попадання прямих ультрафіолетових променів неприпустиме.

 

Сушені абрикоси погано переносять високі температури повітря - добре провітрюване приміщення з температурою 10-15 градусів Цельсія буде оптимальним варіантом.

 

Термін зберігання сушених абрикосів при кімнатній температурі може досягати до півроку. Час від часу варто перевіряти запаси і своєчасно викидати почавші псуватися шматочки.


Зберігання сушених абрикосів в домашніх умовах

Як зберігати курагу в холодильнику і морозильнику

 

Оптимальні умови зберігання кураги можна створити і в холодильнику. Виділіть під зберігання сухофруктів окрему полицю або ящик. Дуже важливо щільно упакувати заготівлі, щоб вони не вбирали в себе сторонні запахи від сусідніх продуктів. Завдяки такому способу ваші запаси зможуть зберегти смакові якості майже на 10 місяців.

 

Але що якщо запаси великі? Як зберігати курагу ще довше? Для цього туго загорніть сухофрукти в фольгу або помістіть в міцні поліетиленові пакети, по максимуму видаліть з них повітря і щільно упакуйте.

 

Ідеально для такої мети підійдуть спеціальні zip-пакети для заморозки. Вони не мають мікропор, тому не будуть пропускати різкі запахи зберігаються поруч продуктів. Цей спосіб зберігання дозволить зберегти абрикоси на термін до 1,5 років!


Зберігання кураги

Як уберегти сушені абрикоси від шкідників і цвілі

 

Часто сухофрукти можуть піддаватися атакам молі: комаха харчується солодкими плодами, попутно розмножуючись і вирощуючи потомство. Як правильно уберегти свої запаси від шкідників?  Ось основні правила:

  • Зберігайте урюк у щільно закритій ємності, куди не зможуть пробратися комахи;
  • Для збереження краще використовувати тару зі скла або пластику, оскільки міль здатна прогризти поліетиленові та бавовняні мішки;
  • Щоб відлякати шкідників, перекладіть сухофрукти висушеними корочками апельсина або гілочками лаванди. 

Цвіль - це також найлютіший ворог домашніх заготовок на зиму. При добрих для неї умовах вона вражає майже все: від консервації і свіжих плодів, до сухофруктів. Але як зберігати курагу, щоб вона не запліснявіла? Пам'ятайте, що зберігати урюк та інші сухофрукти слід у добре провітрюваному місці з низькою вологістю.

 

Якщо цвіль встигла вразити кілька штук кураги в пакеті або банці - доведеться викинути всі інші плоди в даній ємності. Спори цвільових грибів дуже швидко поширюються всередині тари, тому навіть добрий з виду шматочок абрикоса може бути вже вражений і дуже шкідливий для організму.

 

Щоб уникнути неприємного моменту викидання всіх ваших запасів - зберігайте сухофрукти невеликими порціями в різних ємностях. Навіть якщо одна банка з заготівлями зіпсується - інші можуть залишитися не враженими.

 

Ви можете варити з кураги узвар, компоти, застосовувати у випічці, додавати в молочні каші та навіть у салати. Спробуйте зробити заготівлі сухофруктів і нехай смак і користь сушених абрикосів радують вас цілу зиму!

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.webp
Очікує відгука
Інформацію отримано
thx.webp
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
thx.webp
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше