Сушене куряче філе - сушимо м'ясо
19 квітня 2024 р. 10:58
Рецепти
Інгредієнти:
- Куряче філе 4 кг.
- Сіль близько 60 г;
- Перець чорний;
- Часник;
- Соєвий соус 100-150 грамів.
Продовжую свою рубрику "Сушимо м'ясо", до цього ми робили сушене м'ясо з яловичини
На цій сторінці ми розберемося: як сушити куряче м'ясо, який вихід готової продукції?
Хотілося б відразу звернути Вашу увагу, що рубрика "Сушимо м'ясо" в першу чергу спрямована на те, щоб навчити або підказати як можна допомогти хлопцям в АТО. Поки одні сподіваються, що держава всіх і всім забезпечить, інші - роблять.
І так, сушена курка (філейна частина курки).
Підготовка курячого філе до сушіння
В магазині, де я купую курку, філейна частина не завжди ідеальна. Вона має невелику кількість жиру, плівки і невеликого придатку. Тому м'ясо необхідно помити і вичистити.
- Очистити куряче філе від плівки і зняти весь жир
- Очищені частини викладаємо в морозильну камеру на 40-60 хвилин. Буде легше нарізати.
- Після того як м'ясо підмерзло його можна нарізати. Нарізати треба смужками товщиною 4-5 мм, цієї товщини достатньо, щоб висушені шматки не були ламкими.
Як маринувати куряче філе?
Куряче м'ясо не вимагає тривалого процесу маринування, але концентрація солі повинна бути дотримана.
Для маринаду нам знадобиться:
- Сіль кухонна (не використовуйте йодовану сіль), з розрахунку 15-17 грам на 1 кг м'яса. Всього 60 г солі
- Перець чорний мелений
- Часник гранульований або сушений (трохи пізніше опишу як я сушу часник)
- Соєвий соус
Смужки курячого філе викладаємо в велику посуду, щоб було зручно перемішувати.
Посипаємо сіллю і перемішуємо. Додаємо перець і часник - знову перемішуємо. Ставимо на ніч маринуватися в холодильник, бажано через 2-3 години ще разок перемішати (я це роблю вже перед сном).
Вранці, додати соєвий соус близько 100-150 грам і знову перемішати м'ясо.
Через 3 години курка замаринована. За цей час соус встигне вбратися в м'ясо, а все що зайве опуститься на дно.
Тепер м'ясні смужки можна викладати на лоток.
На один лоток у мене поміщається близько 500 г м'яса. Стараємося викладати так, щоб м'ясо було рівним і не перекручувалося. Це займає трохи більше часу і сил, але результат Вас порадує.
І ще! На деякі лотки я поклав сітку, а на деякі філейки відразу на лоток. Різниця радикальна! З лотка треба здирати потім м'ясо, а з сітки знімається чудово.
На фотографії показаний лоток з сіткою-вкладишем.
Тепер м'ясні смужки можна викладати на лоток.
Ось так виглядає сушилка Ultra 1000 в якій 4 кг курячого філе.
Через 6 годин сушіння при температурі 60º С, наші Chicken Jerky (так теж можна назвати) цілком готові і можна вимикати сушилку, щоб м'ясо охололо. Упаковувати можна тільки після того, як продукт набув кімнатної температури.
Поблизу вони виглядають ось так:
Якщо Вам цікаво, скільки виходить на виході з 4-х кг курячого філе - сушеного м'яса, то ось Вам відповідь (маса контейнера 180 грамів):
Смачне це м'ясо? Чи потрібно його робити? Відповідь дуже проста - ОБОВ'ЯЗКОВО!
За смаковими якостями - це неперевершено. А на питання треба чи ні - вирішувати Вам.
P.S. Після того як все це висохло я вирішив себе перевірити, а правильно чи я все зробив не отруяться чи хлопці? Так як це м'ясо не пройшло належної термічної обробки. Так! Воно маринувалось в солі, так була тривала термічна обробка, але при не високій температурі.
Вранці я поїхав на продуктовий базар, де є м'ясні ряди - в лабораторію. На аналізи у мене його не взяли, так як ніяких документів на походження м'яса (крім касового чека) у мене не було. А без них вони нічого приймати не можуть в лабораторію.
Але вислухавши технологію виробництва та рецепт приготування, кожна співробітниця взяла по шматочку м'яса спробували і заявили, що такого вони в житті не їли.
За запахом, кольором і смаковими якостями - продукт ідеальний.