Рецепт сушіння: лимона, апельсина і грейпфрута.
Найпростіший, але дуже смачний варіант зберігання цитрусових на тривалий час. Загалом завдання зберігання плодів на довготривалий термін немає, мене зацікавив смак лимона та апельсина у сухому варіанті та у вигляді чіпсів.
Зовсім недавно прочитав, що у шкірці апельсина та лимона набагато більше вітаміну "С", ніж у самій м'якоті. Змусити їсти шкірку себе не змусиш, а дітей тим більше. А якщо точно нарізати та висушити? Придумано - зроблено.
Так як у магазині крім лимонів та апельсинів знайшов ще й грейпфрут, то вирішив його також висушити подивитись, що з цього вийде.
Як різати апельсини для сушіння.
Якщо ви хочете, щоб вийшли тоненькі чіпси з апельсинів та лимонів, то краще всього різати на шинковці з товщиною 2 мм, а не ножем. Тоді всі шматочки будуть однакової товщини, відповідно рівномірно сохнути і в результаті ви отримаєте чудові чіпси з цитрусових.
Щодо розкладання на лотку сушарки, старайтеся укласти дольки таким чином, щоб вони не накладались один на одного. Після висихання їх буде легше зняти і вони не пристануть один до одного.
Час сушіння апельсинів у сушарці.
Мої лимони та апельсини були достатньо тонко нарізані і при нарізці практично не втратили сік (дуже гостре лезо). Тому процес сушіння зайняв близько 8 годин. Дольки хоч і тонкі, але дуже соковиті.
За моїми спостереженнями, спочатку висохла шкірка, а потім сама м'якоть, що в принципі - логічно.
Ось таку смакоту я отримав.
Як використовувати та де застосовувати сушені лимони та апельсини
Загальне. Як ви бачите на фото, фрукти зовсім не змінили колір. Це було досягнуто завдяки декільком факторам:
- Температура сушіння 50 С
- Швидка нарізка одразу на лоток. Все, що я різав, миттєво розкладав на лотки та ставив сушитися.
- Тонка та рівномірна нарізка фруктів і завдяки цьому продукти не знаходилися в сушарці занадто довго.
- Якісна сушарка для овочів та фруктів. І це найголовніший фактор.
Почнемо з грейпфрута. Для любителів легкої гіркоти, яким грейпфрут і є - буде смачніша закуска, я не такий.
Лимон - смачний, в міру кислий, хрусткий та головне корисний. Я не дуже люблю кисле, тому вирішив розбавити смак медом. Якщо на дольку сушеного лимона покласти половину чайної ложечки смачного меду, то смакові рецептори переходять в стан "смакового оргазму".
Апельсин став королем сушіння. Концентрований солодкий смак, хрустка шкірка, нереальний аромат та зовнішній вигляд.
Будь-який з висушених фруктів можна їсти як окрему страву, так і використовувати для прикрашання тортів, пиріжків та коктейлів.