Паелья або плов по-іспанськи
Інгредієнти: рис, морепродукти, куряче філе, помідори, перець солодкий, зелений горошок, цибуля ріпчаста, оливкова олія і біле вино
Коптильні ProQ настільки багатофункціональні, що іноді я дивуюся, що ще можна приготувати в цьому пристрої.
Моя коптильня практично замінила мені мангал. Якщо я приїжджаю на дачу ввечері і треба досить швидко приготувати м'ясо (поки діти не заснули), то варіант приготувати: стейки, рибу або курку в нижній її частині найпростіший і швидкий. Але зараз не про це.
Я давно хотів приготувати нестандартну для коптильні страву, яка розширила б можливості гриль-коптильні-барбекю.... Розуміючи конструкцію ProQ-ки: є нижня частина з вугіллям, а над нею чаша для води, було вирішено приготувати у "коптильні" плов. Але не просто плов, а ПАЕЛЬЮ.
І отже, в магазині для приготування плову по-іспанськи було придбано:
Чим зручна коптильня ProQ, хоча тепер я б її назвав казан-мангал, тим що дуже легко регулювати температуру приготування, але про це трохи пізніше.
Далі....
Все відкриваємо, миємо, чистимо і ріжемо на невеликі шматочки - кубиками. Має вийти приблизно так:
Запускаємо агрегат!
Розпалили вугілля, засипали його в кошик, поставили середню частину і чашу. Відкрили всі повітряні канали, щоб нагнітати максимальну кількість повітря і мати найвищу температуру.
Все готово для початку.
В чашу в яку при копченні ми заливаємо воду, тепер наливаємо оливкову олію і кидаємо кілька роздавлених зубчиків часнику. Обсмажуємо їх до золотистого кольору, щоб часник передав олії свій аромат.
Після цього додаємо в казан морепродукти і трохи обсмажуємо їх. Після чого прибираємо в окрему посудину разом з соком і починаємо найголовніший процес.
Тепер ми будемо тільки додавати продукти нічого не прибираємо, але кожного разу ретельно перемішуємо.
Першим на черзі у нас ріпчаста цибуля. Її обсмажуємо:
Коли цибуля підсмажилася, висипаємо в нього курку і знову ж таки обсмажуємо на сильному вогні.
Обов'язково все перемішуємо, щоб не пригоріло.
Через 5-7 хвилин, відсуваємо курку в сторону і додаємо солодкий перець.
Перець обов'язково обсмажуємо, щоб трохи припекло.
Перець, курку з цибулею в сторону. Додаємо помідори. Як я вже казав, помідори мають бути очищені від шкірки і порізані на кубики.
Перець потихеньку змішуємо з куркою, а помідорам даємо запектися окремо.
Через пару хвилин перемішуємо помідори з основними продуктами. Томатний сік надасть м'якість м'ясу.
РИС В СТУДІЮ!
Паелья це не просто рисова каша з куркою і мідіями, це витвір кулінарного мистецтва. Тому все залежить від сорту використовуваного рису і його технології приготування.
Після того як ви висипали рис у казан, його треба дуже добре перемішати з продуктами і дати 2 хвилини обсмажитися без води. Соку від м'яса та овочів буде достатньо, щоб він не пригорів.
Тепер можна додавати воду і солити
Перші 5-7 хвилин необхідно готувати на сильному вогні, щоб паелья сильно кипіла.
Після того як рис прийняв воду, температуру треба знижувати. Для цього у мене в "коптильні" є повітряні клапани. При їх закритті повітря перестає надходити до вугілля і температура падає.
А щоб градус знизився швидше і смачніше, додаємо 250-300 мл білого сухого смачного і холодного вина.
Є трохи часу на відпочинок. Скажу чесно, що за приготуванням обіду слідкувала вся родина, тому коли настав кульмінаційний момент додавання вина - не втрималися.... посуд дуже швидко знайшли.
Після сто-двадцяти грамів за ідею приготування паельї на багатті, все пішло набагато швидше.
Тепер все всипалося в казан, незначно ВМІШУЮЧИ нові продукти в рис. Головне не перемішувати!!!
Привіт зелений горошок.
Потім морепродукти
І, нарешті, проба пера
Отже все. Смачного!