Питання та відповіді з процесу сушіння продуктів

Огляди

Засушування продуктів користується великою популярністю у багатьох сім'ях. Це один з найбільш доступних і простих способів збереження врожаю на зиму. У цій статті ми дамо відповіді на 20 поширених питань про процес сушіння.

1. У чому полягає технологія висушування?

Суть процесу полягає у видаленні до 95% вологи з продуктів. Досвідчені господині використовують різноманітні способи: починаючи від сушіння під прямими сонячними променями і закінчуючи застосуванням спеціальних електричних сушарок. Висушені продукти перестають бути сприятливим середовищем для розмноження бактерій, тому можуть зберігатися місяці, а то й роки.

2. Які переваги сушіння?

Основними перевагами можна назвати такі:

  • Економія. Ви помітите, як сприятливо відіб'ється на вашому бюджеті заготівля сушених продуктів на зиму, адже вам не потрібно буде купувати їх у магазині за завищеною ціною.
  • Зручність зберігання. Сушену продукцію можна зберігати у ємності будь-якого розміру. На відміну від консервації, банку або контейнер з сухофруктами можна відкривати і закривати нескінченну кількість разів. Вміст ніяк не постраждає від такого контакту з повітрям.
  • Користь для здоров'я. Сушіння зберігає великий відсоток вітамінів у фруктах та овочах, які будуть корисні у холодну пору року.
  • Безпека. Ви самі зможете контролювати якість купуваних або вирощуваних продуктів для сушіння, тому будете впевнені в їхній екологічності та чистоті від пестицидів та хімікатів.
  • Економія місця. Для господині важливий кожен сантиметр на кухонних полицях або у морозильнику. Ви будете здивовані, але всього в одну півлітрову банку може поміститися до 40 штук помідорів у висушеному вигляді.
3. У чому полягають переваги сушильного апарату?

Головною перевагою можна назвати можливість швидко видалити вологу з продукту, тим самим максимально зберігши його вітаміни та корисні елементи. Електричні сушарки для овочів та фруктів володіють рядом інших переваг:

  • Мають кілька режимів для сушіння;
  • Економічні, у порівнянні з сушінням у духовці;
  • Захищені від попадання пилу та комах;
  • Компактні - піддони для сушіння розташовані один над одним;
  • Допомагають забезпечити родину вітамінами на всю зиму
4. Потрібні спеціальні навички для сушіння?

Зовсім ні! Ви зможете зробити відмінну заготовку на зиму, навіть якщо до цього ви жодного разу не займалися сушінням. Електросушарки неймовірно прості у використанні. Усередині таких приладів циркулює сухе та прохолодне повітря, що дозволяє висушувати овочі та фрукти без впливу високих температур. Більшість сушильних комбайнів захищені від перегріву та автоматично вимикаються, якщо перевищується допустима температура.

5. Яке обладнання потрібне для сушіння?

Перше і головне, що вам знадобиться - це якісний сушильний апарат. У доповнення до нього буде корисно підготувати:

  • Добре заточений ніж;
  • Одну-дві лопатки для перевертання;
  • Кілька невеликих каструль;
  • Дрібну кухонну техніку (блендер, міксер, пароварку, кухонний комбайн);
  • Сито;
  • Висушувач кісточок для черешень та вишень;
  • Прилад для видалення шкірки з яблук та нарізки на часточки;
  • Терку та шинковку. Такий перелік пристосувань дозволить вам попередньо підготувати продукти для сушіння, спробувати різні рецепти та спростить роботу в цілому.
6. Чи руйнуються вітаміни під час сушіння?

Безумовно, будь-яка обробка овочів, фруктів або ягід зменшує кількість вітамінів у продукті. Однак, сушіння є одним із найкращих способів заготовки запасів сезонних плодів на зиму. При такому виді обробки вітаміни руйнуються менше, ніж при використанні інших технологій.

7. Яка частина вітамінів втрачається під час сушіння?

Сушка дозволяє зберегти до 90% вітамінів, чим не можуть похвалитися заморожування чи консервація. Якщо дотримуватися технології сушіння, а саме впливати на продукт потоком сухого повітря невисокої температури, вітаміни не випаровуються, а зберігаються на тривалий час. Наприклад, сухофрукти з яблук за 5 місяців зберігання втрачають всього двадцяту частку корисних речовин.

8. Які продукти можна засушувати?

Це можуть бути овочі, фрукти, риба, м'ясо, пряні трави, квіти, домашня пастила, ягоди, гриби. У сушилці так само можна підсушити зволожені чіпси, горіхи чи печиво, а також приготувати домашню локшину.

9. Які продукти не можна сушити?

Насправді, засушити можна практично все, що містить у собі вологу. Є рецепти, які дозволяють засушувати навіть такі соковиті плоди, як кавуни та огірки. Коли вдома з'являється сушилка для овочів та фруктів, її власникам відкривається велике поле для кулінарних експериментів.

10. Як виглядають сушені продукти?

Практично всі види продуктів після сушіння втрачають свій первісний вигляд: вони зменшуються в об'ємі за рахунок втрати вологи, зморщуються, змінюють колір. Найбільше соковиті овочі, фрукти та ягоди. А ось квіти та трави чудово зберігають первісну форму при акуратному висушуванні.

11. Чому сухофрукти такі солодкі на смак?

У процесі сушіння з фруктів випаровується волога, зменшуючи вагу та об'єм. Цукор же залишається на місці, а його концентрація на грам продукту навпаки зростає. Тому сухофрукти і володіють таким приємним солодким смаком. Той же принцип діє для вуглеводів та клітковини, якими також багаті готові сушені фрукти та овочі.

12. Відрізняються чи магазинні сушені продукти від домашніх?

Виробники товарів для масового споживання часто грішать використанням консервантів, барвників та інших не зовсім корисних речовин. Сушені продукти домашнього приготування не мають у своєму складі додатків, шкідливих для здоров'я.

13. Потрібно чи попередньо обробляти продукти перед засушуванням?

Вимиті овочі та фрукти можна успішно засушити і без попередньої підготовки, однак деякі хитрощі допоможуть зберегти первозданний смак, колір і навіть структуру. Найчастіше для цієї мети використовується маринування, бланшування, замочування у розчині лимонної кислоти. Така підготовка додатково захищає готовий продукт від розмноження шкідливих бактерій і мікроорганізмів.

14. Як довго повинні сушитися продукти?

На це питання неможливо знайти однозначної відповіді, адже час приготування залежить від багатьох факторів:

  • Розміру шматочків;
  • Відсотка вмісту вологи та цукру;
  • Вологості потоку повітря;
  • Температури повітря усередині сушильного комбайну;
  • Типу та характеристик використовуваної сушилки.

Останній пункт - один із найважливіших. Від температурного режиму сушилки для овочів залежить якість кінцевого результату. Наприклад, якщо потік повітря буде недостатньої температури - продукти почнуть псуватися, а при перевищенні допустимого порогу - будуть запікатися та пересихати.

Кожна сушилка для фруктів має у комплектації детальну інструкцію, де описані всі тонкощ

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.webp
Очікує відгука
Інформацію отримано
thx.webp
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
thx.webp
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше