Користь і шкода копчених продуктів

Огляди

Зміст:

  • Корисні властивості копчених продуктів
  • Шкода копчених продуктів

Майже у кожної людини є своя думка стосовно користі та шкоди копчених продуктів. А враховуючи той факт, що такі продукти достатньо поширені, важливо точно знати, чи варто їх взагалі вживати, не шкодять вони нашому здоров'ю. Адже копченості - улюблена їжа багатьох гурманів. До того ж, такі продукти чудово поєднуються з багатьма іншими стравами. Їх можна вживати як окремі інгредієнти, так і в тандемі з іншими. А за смаком копченим продуктам немає аналогів, адже вони готуються за спеціальною технологією, яка додає до їх смаку димок. 

Сьогодні ми пропонуємо вам розібратися в тому, шкідливі чи копчені продукти домашнього копчення та як часто можна їх вживати.

Корисні та шкідливі властивості копчених продуктів

Корисні властивості копчених продуктів

Найголовніше перевага копчених продуктів - відсутність мікробів. Причина цьому - бактерицидні властивості диму, який обробляє м'ясо або рибу. Якщо ви задаєтеся питанням чи шкідливе домашнє копчення, то погляньте на ряд характеристик, які підтверджують користь копчених продуктів:

  • Виключення гниття риби або м'яса за рахунок того, що немає бактерій, що сприяють швидкій псуванні продуктів;
  • Продукти не стають жирнішими. Порівняно з іншими видами термічної обробки, копчення виключає привнесення в рибу або м'ясо додаткових калорій. Як результат, в організм поступають тільки ті жири, які спочатку містились у продукті. Більше того, всі жири знаходяться в незмінному стані, відповідно, не утворюються трансжири; 
  • У випадку холодного копчення вихідної сировини у кінцевому продукті зберігаються вітаміни. Завдяки тому, що продукти при такому виді копчення не піддаються впливу високих температур, в них зберігаються всі вітаміни, мікроелементи, метаболічні кислоти, необхідні для людського організму. Отже, можна з упевненістю сказати, що холодне копчення корисніше гарячого;
  • Внаслідок гарячого або холодного копчення продукти не викликають подразнення травного тракту. Причина цьому - сировина не взаємодіяла з іншими компонентами - водою, маслом, кислотами. 

Однак, є і користь, і шкода копчених продуктів, адже все одно сировина проходить обробку.

Корисні властивості копчених продуктів

Шкода копчених продуктів

В цілому, виділяється тільки один недолік копчених продуктів, який негативно впливає на здоров'я людини. Так, головна шкода копчених продуктів - вміст у димі небезпечних речовин, які можуть сприяти розвитку пухлинних захворювань. В його складі є летючі канцерогени, які разом з копченостями потрапляють в наш організм. Але, на щастя, від таких шкідливих речовин досить просто позбутися, для цього потрібно перевести дим у рідкий стан.<br>

До того ж, однією з характеристик, шкідливо впливаючих на здоров'я людини, є надлишок солі у копчених продуктах. Це може призводити до набряків, затримувати воду в організмі. А поєднуючи копчені продукти з алкогольними напоями, дія посилюється. 

Для алергіків копчена їжа також шкідлива, адже вона може викликати негативну реакцію організму.

Як результат, вже розроблена спеціальна технологія, використовуючи яку можна максимально знизити шкоду таких делікатесів. 

Рідкий дим - розчин, в якому потрібно вимочувати сировину. Так, продукти набувають смак і всі властивості копчених продуктів, але при цьому в них не містяться ті самі небезпечні канцерогени. А правильна підготовка продуктів до копчення (маринування) дозволить продуктам бути насиченими, ніжними і пікантними.

Шкідливі властивості копчених продуктів

Звісно, справжні гурмани стверджують, що смак таких копченостей поступається властивостям продуктів, приготованих природним шляхом. Однак обробляючи сировину таким способом, можна зі 100% упевненістю відповісти негативно на питання: “Чи шкідливе домашнє копчення?”. Адже такі продукти можна вживати всім людям, при цьому не побоюючись за власне здоров'я. А не такий насичений і багатий смак компенсується користю делікатесу. 

Погодьтеся, набагато краще вживати їжу, у користі якої ти повністю впевнений.

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.png
Очікує відгука
Інформацію отримано
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
tnx
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше