Як правильно зберігати сушені яблука

Поради

Зміст

  • Де краще зберігати сушені яблука?
  • Способи зберігання сушених яблук
  • Зберігання сушки у мішечку
  • Зберігання сушених яблук у ящику
  • Зберігання сушки у тарі
  • Захист сушених яблук від шкідників

Не секрет, що у сушених яблуках зберігається багато корисних речовин. Саме тому морозною зимою вони є справжньою «вітамінною скарбницею». 

У складі сушки знаходяться ефірні олії, мінерали, вітаміни, вуглеводи та такі корисні речовини як:

  • Пектин. Він робить сушку корисною для людей з хворобами ШКТ. Пектин у сушених яблуках покращує роботу кишечника, виводить токсини та шлаки;
  • Клітковина. Разом з пектином, клітковина здатна сприятливо впливати на діяльність серцевого м'яза, а також виводити холестеринові бляшки, які збираються на стінках судин;
  • Вітаміни групи В, С, РР, калій, залізо, фосфор. 

Найбільш підходящі сорти яблук для сушки - це кислі, кисло-солодкі види. За рахунок свого специфічного смаку, терпкості та сухості, з таких яблук виходить у кілька разів більше сухого продукту ніж із солодких. 

Ідеальними сортами вважаються: Антонівка, Апорт, Пепін та інші кислі екземпляри, які найчастіше дозрівають до осені. 

Однак господині прекрасно знають про те, як іноді складно зберегти сушені яблука в домашніх умовах, уберегти їх від підвищеної вологості, плісняви, цікавих комах. 

Зберігання сушених яблук вдома

Де краще зберігати сушені яблука?

Перш за все слід сказати про те, що необхідно правильно сушити фрукти. Звісно, висихання на сонці має свої переваги, однак цей процес надмірно тривалий та втомливий. Найкраще використовувати сушарки для фруктів.

У будь-якому випадку, яким би способом ви не використовували для сушіння фруктів, слід знати, як її правильно зберігати. Перш за все потрібно визначитися де зберігати сушені яблука.

Фрукти вже вбрали в себе необхідну кількість сонячних променів (у період дозрівання), тому для їхньої збереженості найкраще знайти темне місце, куди не проникає світло.

Не менш важливим фактором є температура зберігання сушок. Бажано, щоб вона не перевищувала +10 градусів. Якщо ви вирішили заготовити сушку влітку, то ідеальним місцем для неї буде підвіконня та балкон. У цих місцях гарна вентиляція, тому ймовірність появи шкідників невелика. Головне ретельно укрити продукт, адже яскраве світло провокує потемніння яблук.

Взимку ж, коли температура опускається, а вологість на балконі підвищується, необхідно перенести сушку. Краще поставити тару або іншу ємність з сушеними яблуками до кладовки. Там немає яскравого світла, а морози і вологість відсутні. Але якщо все ж турбуєтеся за вологість, можна поставити тарілочку з сіллю поруч з яблуками. Вона вбере зайву вологу в себе. Зазвичай, вологість не повинна перевищувати 30%.

Не забувайте про те, що приміщення повинно добре вентилюватися. Це необхідно для того, щоб накопичувана у кімнаті волога не викликала появу плісняви на сушці. Обов'язково враховуйте і те, що зберігати сушені яблука слід якомога далі від продуктів з сильним, явно вираженим ароматом. Наприклад, ставити сушку поруч з в'яленою таранню категорично заборонено, в протилежному випадку ваш компот або кисіль матиме легкий рибний аромат, і малоймовірно, що це сподобається домочадцям.

Способи зберігання сушених яблук

Існує кілька способів зберігання сушених продуктів. Всі вони відрізняються за типом ємності: 
  • пластик;
  • тканина;
  • картонний папір;
  • скло
Кожен варіант по своєму хороший і універсальний, тому залишається лише вибрати в чому зберігати зручно саме вам.

Як правильно зберігати сушку з яблук?

Зберігайте сушені фрукти у темному місці при температурі 0-10 °C. Для захисту від плісняви та грибка пам'ятайте про 5 порад:
  1. ховайте продукт від сонця, інакше через яскраве світло яблука потемніють;
  2. провітрюйте те приміщення, де зберігаються сушені яблука;
  3. періодично  перевертайте мішок з фруктами на різні боки;
  4. зберігайте сушені яблука якомога далі від продуктів з сильним, явно вираженим ароматом;
  5. краще, щоб вологість у приміщенні не перевищувала 30%.

Зберігання сушених яблук у мішечку 

Якщо говорити про ідеальний варіант зберігання сушки, то ним є мішок з натуральної тканини. Ви можете його пошити самостійно, особливих знань у цьому не треба. Перевагою такого способу зберігання є те, що всередину ніколи не потраплять мошки та інші шкідники – вони просто не пролізуть крізь тканину. Крім того, сушені яблука будуть добре провітрюватися, а це означає, що вони ніколи не зіпсуються і не запліснявіють.

Якщо ви вирішили зберігати сушку з яблук у тканинному мішку, то обов'язково попередньо обробіть його. Повиперайте мішок застосуванням господарського мила. Для кращого ефекту поверхню мішка можна ще раз обробити мильною піною. Не полоскайте його ні в якому разі, нехай мішок висохне,  а потім помістіть у нього сухі фрукти.

Зберігання сушених яблук у мішечку

Зберігання сушених яблук у ящику

Ще один варіант – зберігання у картонному або дерев'яному ящику, плетеному кошику. Звичайно, така тара не є перешкодою для проникнення «живності» всередину, тому вам необхідно регулярно проводити огляди на предмет появи мошок, тлі, молі та інших комах. Пам'ятайте про те, що зберігання у такій тарі – не панацея від появи плісняви та затхлого запаху.

Термін зберігання сухих яблук безпосередньо залежить від того, як облаштовано коробку або ящик. Для цього на дно покладіть пергаментний папір, покладіть шар сушених яблук, потім знову аркуш паперу і так до краю. Зверху обов'язково повинен знаходитися пергаментний папір. Неподалік від коробки або ящика поставте тарілочку з сіллю. Вона буде вбирати зайву вологу, яка з'являється в будь-якому приміщенні, і не дозволить їй потрапити на сухі яблука.

зберігання сушених яблук у домашніх умовах

 

Зберігання сушки з яблук у тарі

Найбільш популярний спосіб зберігання сушених яблук – герметична тара. Нею зазвичай є скляна банка та капронова кришка. Практично всі господині зберігають сушку саме так. Нічого поганого в такому варіанті немає, головна умова – фрукти та ємність з кришкою повинні бути ідеально сухими. В протилежному випадку збережена у них волога провокує появу плісняви.

Періодично пересипайте сушку в іншу, витерту насухо банку, і накривайте ідеально сухою кришкою. Такий захід дозволить вам вчасно помітити появу затхлого запаху або якихось «шестиногих мешканців».

Крім стандартних варіантів, існує ще старовинний метод зберігання сушених яблук – нанизування фруктів на нитку і підвішування біля стелі. Звіс

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.webp
Очікує відгука
Інформацію отримано
thx.webp
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
thx.webp
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше