Чим корисні сушені яблука

Огляди

Яблука є надзвичайно корисними для організму фруктами. Відоме англійське прислів'я каже, що якщо ви з'їдаєте на день хоча б одне яблуко, то залишаєте свого лікаря без справи. Цікаво те, що користь сушених яблук

ніскільки не менше, ніж свіжих.

Особливо це актуально для зимового періоду, коли полиці магазинів і ринків завалені закордонним товаром, що проходить серйозну обробку хімічними речовинами з метою збереження товарного вигляду. У таких плодах практично не залишається користі.

Заготовляють сушені яблука пізнім літом та осінню, коли сади вигинаються від урожаю. Можна використовувати спеціальнісушарки для фруктів, а можна піти перевіреним, але більш тривалим дідівським способом – сушити їх на повітрі. Однак тут є свої не зовсім приємні нюанси. Наприклад, не можна сушити яблука на сонці. Ультрафіолет вбиває більшу частину корисних властивостей фруктів.

Також нарізані, підготовлені яблука – надзвичайно привабливе ласощі для мошок, мух та інших "дрібних негідників", які відкладають личинки на продукті.

Калорійність сушених яблук

Калорійність сушених яблук становить 231 ккал на 100 грамів продукту.

Склад сушених яблук

Енергетична цінність:

  • білки - 2,2 гр;

  • жири - 0,1 гр;

  • вуглеводи - 59 гр.

Можна сміливо говорити про те, що такий перекус корисний для організму, він не відкладається на боках, як печиво чи булочки, і при цьому добре насичує.

У сушених яблуках містяться такі корисні компоненти, як:

  • різноманітні цукри (практично 12% загального складу) – сахароза, глюкоза, фруктоза;

  • органічні корисні кислоти (близько 2,5%) – арабінова, хлорогенова, винна, лимонна, яблучна;

  • дубильні та пектинові речовини;

  • ефірні олії;

  • каротин та інші вітаміни;

  • фосфор та залізо, без яких організм не може повноцінно функціонувати;

  • різні органічні сполуки, мінеральні солі та ін.

Треба також зазначити, що корисні компоненти містяться навіть у шкірці та кісточках сушених яблук. Зокрема, шкірка багата флавоноїдами, а кісточки – летрилом (вітаміном B17), який протидіє поширенню ракових клітин.

Корисні властивості сушених яблук

Корисні для регулярного застосування сушені яблука тим людям, які страждають хронічною екземою, атеросклерозом, подагрою та ревматизмом. Для тих, хто часто нервує, перебуває в тривалому стресі, має слабкі нігті, волосся, зір, проблеми зі шкірою, сушені яблука стануть справжнім порятунком. Їх корисні властивості здатні усунути всі ці проблеми. Головна умова – регулярне споживання сухофруктів.

Якщо в вашому організмі не вистачає заліза, то споживання сушених яблук дозволить краще його засвоїти. Наприклад, для досягнення кращого результату готуйте печінку з сушеними яблуками, а перед споживанням яєць з'їжте кілька сухофруктів.

Незаперечну користь сушені яблука приносять і тим, хто хворий на цукровий діабет. Присутність у їх складі пектину робить сухі фрукти тим продуктом, у якому глікемічний індекс знаходиться на низькому рівні. Це означає, що при споживанні сушених яблук рівень цукру в крові буде підніматися повільно або залишатися на тому ж рівні (залежить від сорту яблук, їх солодощі).

Шкода сушених яблук

  1. Велика кількість споживаних сухофруктів викликає здуття живота, утворення колік.

  2. Незважаючи на користь кісточок у сушених яблуках не варто завзято з їх прийомом. У великій кількості вони вступають у реакцію зі шлунковим соком і розпадаються на синильну кислоту, яка може привести до отруєння. Норма кісточок на день – не більше 10 штук.

  3. Наявність у складі сухофруктів різних кислот здатна спровокувати руйнування зубної емалі. Після прийому сушених яблук полощіть ротову порожнину звичайною водою.

Сушені яблука в кулінарії

Сушені яблука часто використовуються у процесі приготування кулінарних страв, напоїв. Дуже смачним виходить компот з них. Досить на 2 літри води покласти жменю сухофруктів і 4 столові ложки цукру. Все прокип'ятити, охолодити і пити на здоров'я.

Не менш корисним та узвар з сушених яблук. Це практично те саме, що і компот, тільки ось процес варіння напою більш тривалий. Тут дуже важливо, щоб сухофрукти добре уварились (звідси і назва).

Всі чудово знають, яким смачним виходить пиріг з начинкою з сушених яблук. Існує багато різних рецептів цього кулінарного шедевру, але найпопулярнішим є найпростіший:

  1. Необхідно у глибокій мисці змішати 3 курячих яйця з цукром.

  2. Додати 2 склянки борошна, половину чайної ложки соди та 150-200 грамів сушених, попередньо розпарених яблук.

  3. Масу перемішати та вилити на змащений маслом деко, запікати не більш як 30 хвилин у духовці.

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.webp
Очікує відгука
Інформацію отримано
thx.webp
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
thx.webp
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше