Як зберігати сушені гриби?
Коли в зимову пору вартість грибів значно зростає, єдиним виходом залишається засушити гриби з літа. Так і продукт не пропадає дарма, гроші економляться, а гаряченький грибний суп зігріває в морози.
Засушити гриби в домашніх умовах - це справа проста, але щоб вони не втратили свій особливий присмак, корисні речовини і ні в якому разі не зіпсувалися, потрібно правильно їх зберігати. Як правильно зберігати сушені гриби, читаємо далі.
Готуємо гриби до зберігання
Перед тим як відповісти на питання як зберігати сушені гриби в домашніх умовах, їх варто правильно засушити. Тут продукт повинен дійти до ідеального стану: не бути вологим і занадто сухим.
Якщо їх погано просушити, це може спровокувати виникнення цвілі та гниття.
Інша справа, коли грибочки занадто висушилися. У такому випадку можна не відчаюватися, а просто дрібно подрібнити кришні екземпляри, змішати з сіллю і травами, і використовувати як грибну приправу до страв. Приправа домашнього приготування навіть корисніша і якісніша, ніж хімічні спеції з магазину.
Для сушіння краще брати м'ясисті трубчасті гриби:
білі;
підберезники;
маслюки.
А також, шампіньйони, лисички та опеньки. Вони хоч і втрачаються у вазі і розмірі, коли сушаться, але зате залишаються такими ж смачними і ароматними.
Але ось, що стосується пластинчастих грибів, вони після сушки мають гіркуватий присмак. Хоча і це легко убрати: достатньо їх ретельно вимочити.
Як зберігати сушені гриби - правила зберігання
Правильно зберігати сушені гриби в домашніх умовах нескладно. Головне – створити для них відповідні умови. Зазвичай їх зберігають у сухому, але провітрювальному місці. Це може бути горище, кухонна шафа, а іноді і холодильник.
Куди б не поклали гриби, слід дотримуватися таких правил:
покривайте зв'язку грибів дихаючою тканиною, так ви обережете продукт від пилюки і мошок;
замість тканини можна застосувати полотняний мішок або паперовий пакет;
якщо грибочків занадто багато, бажано помістити їх у дерев'яну скриню, на дні якої лежить папір;
якщо вирішили зберігати гриби в скляній банці, обов'язково щільно закривайте їх кришкою;
відмінним варіантом для зберігання буде вакуумний контейнер.
Який би спосіб зберігання не вибрали, головне дотримуватися сухості грибів. Будь-яка волога і вологість може остаточно зіпсувати гриби і тоді всі зусилля будуть марні, а продукт доведеться викинути. Особливо це стосується зберігання в холодильнику. Контейнер або банка з грибами повинна бути ретельно закрита, інакше з'явиться цвіль. Але, в чому краще зберігати сушені гриби, завжди залишається вирішувати вам.
Щоб гриби зберігалися 2-3 роки, їх можна закрити в банки:
Поки гриби ще не встигли охолонути після сушилки, розкладаємо їх по чистим ємностям;
Кришку з внутрішньої сторони заливаємо спиртом;
Швидко підпалюємо кришку у спирті і перевертаємо її, щоб закатати.
Зберігання сушених грибів в квартирі
Найбільш відповідне місце для зберігання суші - дача, тоді проблем з грибами взагалі немає. На горищі завжди оптимальна температура для сушіння - 11-15 градусів. Тому там грибочки завжди виходять ідеальними, головне прослідкувати, щоб горище було без щілин і протягів. Де зберігати гриби? Звичайно ж, грибочки полежать і вдома.
Що стосується квартири, тут краще залишити грибочки в кладовці. У чому зберігати продукт не так принципово. У останньому варіанті необхідно знати пару порад:
дерев'яний або картонний ящик повинен бути укритий листами паперу;
ящик бажано герметично закрити;
раз на 2-3 тижні слід відбирати зіпсовані екземпляри і стежити за загальним станом грибочків.
Зберігання сухих грибів в морозильнику
Якщо не знаєте в чому зберігати сушені гриби, спробуйте використовувати морозильник. Не найкращий варіант зберігання, але якщо немає іншого виходу, то можна і так. Їх потрібно просто закрити в герметичному контейнері.
Рекомендуємо розкладати гриби по порціях, тому що після відкриття контейнера, їх бажано одразу приготувати, адже заморозка не найкращим чином впливає на них.
Зберігання грибів в мішечках
Звичайно, якщо порівнювати мішечки і банки, то перші займають мінімум місця, але що стосується шкідників, тут мішечки з ними не впораються. Щоб уникнути цього, необхідно взяти мішечок з натуральних тканин (льон, бавовна), прокип'ятити його в сольовому розчині і добре просушити. Після чого сміливо складайте в нього грибочки.
Як довго можна зберігати сушені гриби?
Гриби у сухому вигляді можуть пролежати кілька років і на вигляд вони будуть ідеальними, тому й виникає питання, а скільки можна зберігати гриби? Адже ніхто не хоче зашкодити своєму здоров'ю.
Зазвичай сушка зберігається достатньо довго. При правильному зберіганні, їх можна готувати протягом 2-3 років. По закінченню цього терміну, гриби втрачають свої властивості і характерний запах, смак. Залежно від ємності зберігання, початкової якості грибів, їх попередньої підготовки та сушінні, а також показників температури та вологості визначають скільки можна зберігати сушені гриби.
Але фахівці та лікарі рекомендують їсти сушку тільки до 1,5 року і не більше. Також, обов'язково перед приготуванням, необхідно переглянути продукт, не з'явилася чи на ньому цвіль або гниття.