Як зберігати сушені гриби?

Поради

Коли в зимову пору вартість грибів значно зростає, єдиним виходом залишається засушити гриби з літа. Так і продукт не пропадає дарма, гроші економляться, а гаряченький грибний суп зігріває в морози.

Засушити гриби в домашніх умовах - це справа проста, але щоб вони не втратили свій особливий присмак, корисні речовини і ні в якому разі не зіпсувалися, потрібно правильно їх зберігати. Як правильно зберігати сушені гриби, читаємо далі.

сушеные грибы

Готуємо гриби до зберігання

Перед тим як відповісти на питання як зберігати сушені гриби в домашніх умовах, їх варто правильно засушити. Тут продукт повинен дійти до ідеального стану: не бути вологим і занадто сухим.

Якщо їх погано просушити, це може спровокувати виникнення цвілі та гниття.

Інша справа, коли грибочки занадто висушилися. У такому випадку можна не відчаюватися, а просто дрібно подрібнити кришні екземпляри, змішати з сіллю і травами, і використовувати як грибну приправу до страв. Приправа домашнього приготування навіть корисніша і якісніша, ніж хімічні спеції з магазину.

Для сушіння краще брати м'ясисті трубчасті гриби:

  • білі;

  • підберезники;

  • маслюки.

А також, шампіньйони, лисички та опеньки. Вони хоч і втрачаються у вазі і розмірі, коли сушаться, але зате залишаються такими ж смачними і ароматними.

Але ось, що стосується пластинчастих грибів, вони після сушки мають гіркуватий присмак. Хоча і це легко убрати: достатньо їх ретельно вимочити.

сушеные грибы

Як зберігати сушені гриби - правила зберігання

Правильно зберігати сушені гриби в домашніх умовах нескладно. Головне – створити для них відповідні умови. Зазвичай їх зберігають у сухому, але провітрювальному місці. Це може бути горище, кухонна шафа, а іноді і холодильник.

Куди б не поклали гриби, слід дотримуватися таких правил:

  • покривайте зв'язку грибів дихаючою тканиною, так ви обережете продукт від пилюки і мошок;

  • замість тканини можна застосувати полотняний мішок або паперовий пакет;

  • якщо грибочків занадто багато, бажано помістити їх у дерев'яну скриню, на дні якої лежить папір;

  • якщо вирішили зберігати гриби в скляній банці, обов'язково щільно закривайте їх кришкою;

  • відмінним варіантом для зберігання буде вакуумний контейнер.

Який би спосіб зберігання не вибрали, головне дотримуватися сухості грибів. Будь-яка волога і вологість може остаточно зіпсувати гриби і тоді всі зусилля будуть марні, а продукт доведеться викинути. Особливо це стосується зберігання в холодильнику. Контейнер або банка з грибами повинна бути ретельно закрита, інакше з'явиться цвіль. Але, в чому краще зберігати сушені гриби, завжди залишається вирішувати вам.

Щоб гриби зберігалися 2-3 роки, їх можна закрити в банки:

  • Поки гриби ще не встигли охолонути після сушилки, розкладаємо їх по чистим ємностям;

  • Кришку з внутрішньої сторони заливаємо спиртом;

  • Швидко підпалюємо кришку у спирті і перевертаємо її, щоб закатати.

сушеные грибы

Зберігання сушених грибів в квартирі

Найбільш відповідне місце для зберігання суші - дача, тоді проблем з грибами взагалі немає. На горищі завжди оптимальна температура для сушіння - 11-15 градусів. Тому там грибочки завжди виходять ідеальними, головне прослідкувати, щоб горище було без щілин і протягів. Де зберігати гриби? Звичайно ж, грибочки полежать і вдома.

Що стосується квартири, тут краще залишити грибочки в кладовці. У чому зберігати продукт не так принципово. У останньому варіанті необхідно знати пару порад:

  • дерев'яний або картонний ящик повинен бути укритий листами паперу;

  • ящик бажано герметично закрити;

  • раз на 2-3 тижні слід відбирати зіпсовані екземпляри і стежити за загальним станом грибочків.

Зберігання сухих грибів в морозильнику

Якщо не знаєте в чому зберігати сушені гриби, спробуйте використовувати морозильник. Не найкращий варіант зберігання, але якщо немає іншого виходу, то можна і так. Їх потрібно просто закрити в герметичному контейнері.

Рекомендуємо розкладати гриби по порціях, тому що після відкриття контейнера, їх бажано одразу приготувати, адже заморозка не найкращим чином впливає на них.

Зберігання грибів в мішечках

Звичайно, якщо порівнювати мішечки і банки, то перші займають мінімум місця, але що стосується шкідників, тут мішечки з ними не впораються. Щоб уникнути цього, необхідно взяти мішечок з натуральних тканин (льон, бавовна), прокип'ятити його в сольовому розчині і добре просушити. Після чого сміливо складайте в нього грибочки.

Як довго можна зберігати сушені гриби?

Гриби у сухому вигляді можуть пролежати кілька років і на вигляд вони будуть ідеальними, тому й виникає питання, а скільки можна зберігати гриби? Адже ніхто не хоче зашкодити своєму здоров'ю.

Зазвичай сушка зберігається достатньо довго. При правильному зберіганні, їх можна готувати протягом 2-3 років. По закінченню цього терміну, гриби втрачають свої властивості і характерний запах, смак. Залежно від ємності зберігання, початкової якості грибів, їх попередньої підготовки та сушінні, а також показників температури та вологості визначають скільки можна зберігати сушені гриби.

Але фахівці та лікарі рекомендують їсти сушку тільки до 1,5 року і не більше. Також, обов'язково перед приготуванням, необхідно переглянути продукт, не з'явилася чи на ньому цвіль або гниття.

Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.png
Очікує відгука
Інформацію отримано
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
tnx
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше