Сушені абрикоси: користь і шкода

Огляди

Абрикоси асоціюються у більшості людей з літнім, теплим сонцем, яке щедро дарує всім без виключення чудовим настроєм. Вже доведено вченими та лікарями, що корисні властивості цього яскравого, соковитого фрукта надзвичайно необхідні для здоров'я, і в сезон його дозрівання кожній людині необхідно з'їсти не менше 3-5 кілограмів абрикосів. Ця норма дозволить зробити «вітамінний запас» на всю зиму.

Але якщо ви не встигли «вжити» необхідну кількість, то не засмучуйтеся. Гарною альтернативою свіжим фруктам є сушені абрикоси – курага. Її використовують для приготування компотів, начинки для пирогів, додають у каші і їдять у натуральному вигляді.

Для заготівлі кураги чудово підходять сушарки для фруктів. Вони за короткий проміжок часу, без шкоди для вітамінного складу плодів, висушать їх. Таким чином, сухофрукт може бути доступний у будь-який час року, і якщо подбати про його заготівлю, то необхідність ходити в супермаркети за придбанням кураги невідомого походження відпаде сама по собі.

Сушені абрикоси: калорійність та склад

Правильно висушена курага має не надто яскравий оранжевий колір, ніжний, солодкуватий присмак. Всі без виключення вітаміни, потрібні мікроелементи та корисні речовини, які притаманні свіжим плодам. Вони приносять велику користь людському організму. Помітно те, що харчова цінність фрукта навіть після сушіння повністю зберігається.

Вітамінний склад сушеного абрикоса різноманітний і досить багатий. В ньому містяться:

  • нікотинові кислоти (група вітамінів PP);
  • каротин (група вітамінів A);
  • усіма улюблена аскорбінова кислота (вітамінна група C);
  • вітаміни B1, B2, а також B5.

Мінеральний склад цього чудового сушеного фрукта просто вражає уяву. В ньому містяться:

  • необхідні для здоров'я калій та кальцій;
  • магній з фосфором;
  • залізо, яке покращує якість крові;
  • мідь з марганцем та кобальтом.

Це лише малий перелік мінералів, які мають істотну вагу в загальній масі. Жоден відомий сухофрукт не має подібного мінерального складу.

Поживна цінність кураги

Поживна цінність сушених абрикосів приємно дивує. У 100 грамах сухофруктів міститься:

  • білок - 5,2 гр.;
  • вуглеводи - 51 гр.;
  • жири близько 0,3 гр.

Корисні властивості кураги і в тому, що в її складі знаходяться клітковина, зола, крохмалисті компоненти, органічні корисні кислоти.

Калорійність кураги

Калорійність кураги становить 232 ккал на 100 грам продукту.

Корисні властивості кураги

Сушений абрикос – скарбниця здоров'я, вітамінів та мікроелементів. У народній медицині його використовують досить часто. Як виявилося, з його допомогою можна вилікувати багато різних складних захворювань, і мало того, навіть попередити появу нових.

Корисні властивості кураги беззаперечні:

  • її рекомендують вживати при відновленні діяльності ШКТ. Так, якщо ви страждаєте частими запорами, то використовуйте старий метод наших предків: у склянку помістіть 3-4 кураги, залийте окропом і залиште на 10-12 годин настоюватися. Вранці, перед їжею, з'їжте розм'якшені фрукти і обов'язково випийте всю рідину зі склянки.
  • Допомагає нормалізувати артеріальний тиск.
  • Сушені абрикоси здатні протистояти виникненню онкологічних захворювань. Рак – це лихо сучасного суспільства. Погане харчування, стреси, генетика – все це призводить до важких наслідків. Але якщо ви візьмете собі за звичку регулярно їсти курагу (кілька штук на день), то можете перешкоджати виникненню онкології або сповільнити хід розвитку хвороби, якщо, на жаль, таке сталося.
  • За допомогою сушених абрикосів можна вилікувати авітаміноз і гіповітаміноз у будь-якої людини, незалежно від її віку.
  • Корисна курага при лікуванні ниркової недостатності та захворювань щитовидної залози.
  • При поганому зорі обов'язково потрібно їсти щодня сушені абрикоси, пити з них компоти, киселі.
  • Допомагає врівноважити гормональний рівень.
  • Крайнє корисні сушені абрикоси при анемії і життєво необхідні тому, у кого гемоглобін знаходиться на низькому рівні.
  • При очищенні організму від токсинів і засміченості рекомендують використовувати курагу. Досить їсти її у натуральному вигляді або пити настої.

Шкода кураги, протипоказання до застосування

Курага має масу корисних властивостей, вона позитивно впливає на людський організм, насичує його вітамінами. Але, все ж, як і будь-який інший продукт, вона має свої протипоказання, хоча й мінімальні.

Можлива шкода від вживання кураги може бути великою, якщо вибрати неякісний сухофрукт. Найчастіше, у магазинах можуть продаватися штучно яскраві фрукти, які мають такий колір завдяки хімікатам. Якщо їсти велику кількість такого продукту, організм може постраждати від хімічного опилення. Краще вибирати тьмяні плоди, сушені природним способом.

Не варто вживати більше 100 грам на день, інакше можна отримати розлад шлунка. Це також є протипоказанням для людей з панкреатитом.

Шкода кураги також в тому, що вона має здатність знижувати тиск, тому гіпотонікам рекомендується вживати мінімальну кількість сушених абрикос, або взагалі відмовитися від неї.

Перед вживанням необхідно знати про протипоказання кураги до застосування. Краще утриматися від сухофрукта, якщо ви страждаєте:

  • Серйозними розладами шлунку, захворюваннями кишківника. Постійне вживання здатне спровокувати погіршення стану.
  • Цукровим діабетом. Наявність у складі глюкози та фруктози може губительно впливати на людину з таким захворюванням.
  • Ожирінням. Потрібно виключити часте вживання кураги як перекусу або десерту. Але от цікаво – якщо ви хочете зробити для свого організму розвантажувальний день, то саме курага допоможе вам провести його правильно. 500 грамів сушених абрикос необхідно поділити на рівні 6 частин і протягом дня з'їсти їх.
  • Виразковими захворюваннями шлунка та кишківника. Вона може викликати здуття живота, діарею.
  • Харчовою алергією. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем з цього приводу. Якщо ви помітили, що після вживання сушених абрикос вам стає погано, то цілком можливо, виникає алергічна реакція.
Обране
У вашому списку бажань відсутні товари Наповніть його товарами
wish-list-empty.png
Очікує відгука
Інформацію отримано
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Ваше замовлення
Інформацію отримано
tnx
Ми зв'яжемося з Вами якомога швидше